Dolazite kući sa svojom novorođenom bebom i uživate u njoj nedeljama. Sve je fantastično, beba je mirna, spava, jede, piški i plače povremeno.

Onda jednog dana, nekoliko nedelja kasnije, započinju jauci, stiskanje pesnica, grčenje nogica s crvenilom na licu. I uprkos svim naporima koje pravite, ne možete da utešite plakanje bebe, a najneprijatnija stvar je da ova situacija počinje sve češće da se dešava, dok ove srceparajuće i stresne epizode počinju da se ponavljaju svake noći i kao da nikada neće stati.

Dobro došli u svet grčeva!

Realnost je da sve bebe plaču. To je najbolji (i jedini) način da komuniciraju i izražavaju svoje potrebe u ovoj krhkoj dobi. Kao i roditelji, mi smo biološki programirani da reagujemo i zadovoljavamo te potrebe.

Ali kod beba koje imaju grčeve plakanje počinje iznenada bez vidljivog razloga i ne postoji instinkt koji nam pomaže da smirimo našu bebu.

Grčevi nisu bolest ili dijagnoza, već kombinacija neobjašnjivih faktora ponašanja bebe. Pojam koji objašnjava prekomerno plakanje kod inače zdravih beba. Grčevi su česti, i uobičajeni kod 1 od 5 beba pati koja pati od ovog stanja.

Da biste saznali da li vaša beba ima grčeve možete potvrditi svoje sumnje kroz “trostruko pravilo”

Vaša beba plače:

 1. Barem tri sata dnevno
 2. To se dešava najmanje 3 dana u nedelji
 3. I traje bar tri nedelje zaredom

Dobra vest je to što grčevi kod beba nisu večni. Većinom bolovi počinju kada beba ima oko 2 do 3 nedelje (malo kasnije kod prevremeno rođenih beba), vrhunac je oko 6 nedelja, a onda obično počinje da se smanjuje oko 10 do 12 nedelje. Grčevi mogu da nestanu iznenada – ili da se završe postepeno, sa nekim dobrim i nekim lošim danima dok ne prestanu potpuno.

U međuvremenu, malo saznanja i mnogo strpljenja pomoći će dok ne prođe oluja.

Nudimo vam još malo informacija pored “trostrukog pravila” s kojima možete saznati da li vaša beba ima grčeve.

 • Beba steže nogice, stiska pesnice i generalno pomera svoje noge i ruke više.
 • Plakanje se odvija u isto vreme svakog dana (obično u kasno popodne ili u ranim jutarnjim časovima, ali može da varira).
 • Kao da se plač pojavljuje bez razloga (sve osnovne potrebe bebe su ispunjene).
 • Hranjenje i spavanje se narušavaju plakanjem – beba nervozno traži bradavicu, samo da je odbaci skoro čim počne da sisa  ili zaspi kratko, samo da se probudi sa vrištanjem.
 • Prema većini lekara, plakanje od grčeva je jače, intenzivnije i više nego obično plakanje – ponekad skoro kao vrisak

Šta izaziva grčeve?

Uprkos tome što niko ne zna šta je uzrok pojave grčeva sa sigurnošću, ima nekoliko teorija šta izaziva grčeve:

Preterano stimulisanje čula. Novorođene bebe imaju urođeni mehanizam za iznalaženje pogleda i zvukova oko sebe, omogućavajući im da spavaju i jedu bez ometanja okoline. Posle prvog meseca, ovaj mehanizam nestaje, a bebe postaju osetljivije na stimulanse iz okolne sredine. Zbog svih novih osećanja neke novorođene bebe se umaraju, često na kraju dana. Da bi se oslobodili tih osećanja, oni plaču (i plaču i plaču).

Nezreo digestivni trakt. Varenje hrane je veliki zadatak za novi gastrointestinalni sistem bebe. Kao rezultat toga, hrana može da prođe prebrzo i da se ne raspadne sasvim, što dovodi do formiranja gasova u crevima, što može biti prilično bolno.

Refluks. Istraživanja su pokazala da može da dovede do epizoda grčeva. Dečji refluks je često rezultat nerazvijenog donjeg jednjaka, mišića koji sprečava da se stomačna kiselina vrati u grlo i usta, što može da iritira jednjak.

Alergije na hranu ili osetljivost na alergene. Neki eksperti veruju da su grčevi rezultat alergije na protein iz kravljeg mleka (ili  netolerancija na laktozu) kod beba koje se hrane adaptiranim mlekom. Takođe, ali manje često, grčevi mogu biti prouzrokovani specifičnim namirnicama u maminoj ishrani. U svakom slučaju, te alergije ili osetljivost mogu izazvati bol u stomaku.

Kako da ublažimo grčeve?

Grčevi su problem ne samo za malog čoveka, već i za roditelje koji vrlo često spadaju u stanje bespomoćnosti, krivice i depresije, zbog nesposobnosti da umire svoju bebu. Znamo da je mnogo lakše reći nego stvarno biti spokojan. Zato vam nudimo nekoliko metoda kojima možete da probate da smirite svoju bebu:

 • Uvek reagujte na plakanje vaše bebe. Beba treba da zna da kada ste joj potrebni, vi ćete biti tamo i dati joj sve što je potrebno.
 • Obezbediti mirnu i sigurnu sredinu, ograničite posete i nova iskustva, naročito u kasno popodne.
 • Pokušajte da nosite bebu držeći je stomakom na dole, čime se pruža blagi pritisak na njen stomak, zagrevajući ga pomalo i u isto vreme ima mogućnost da je protrljate i potapšete po leđima.. To je umirujuće za neke bebe.
 • Neki preporučuju da pored jednog obaveznog podrigivanja nakon obroka prekidate bebu par puta tokom hranjenja kako bi podrignula.
 • Pazite šta jedete. Ako dojite, možete pokušati da privremeno ograničite određenu hranu koja može  izazvati stomačne probleme vašeg deteta, kao što je južno voće ili hranu s alergenima.
 • Mazite bebu. Posle 9 meseci na sigurnom i toplom mestu u vašem stomaku, vašoj bebi će možda trebati baš vaš topli i sigurni zagrljaj. Zabrinuti ste da ga možete razmaziti? Uklonite te strahove. Ne možete da razmazite novorođenče – pa ako maženje ima efekta, nastavite i dalje bez brige.
 • Bela buka. Zvuk usisivača ili sušilice može da deluje smirujuće za bebe, jer ih podseća na vreme provedeno u stomaku. Takođe možete da probate umirujuću muziku, uspavanku ili klasičnu muziku. Eksperimentišite i pronađite šta vaša beba voli.
 • Ljuljanje. Za novorođenče, nežno ljuljanje je umirujuće  jer ih podseća na ono što su iskusili u maminom stomaku.
  Poslednje, ali ne i najmanje važno: razmislite o probiotiku. Visoko specifični probiotici sa dokazanim delovanjem kao što je Omni-biotic Panda imaju potencijal da umire grčeve nastale zbog nezrelog sistema za varenje ili alergije na hranu. Crevni mikrobiom (zbir bakterija u našim crevima u svakom od nas) upravlja velikim delom svih procesa u našem metabolizma u našem organizmu i zato je izuzetno važno započeti sa dobro balansiranim korisnim bakterijama još od ranog uzrasta. Ove bakterije pomažu u proizvodnji vitalnih vitamina, enzima i amino kiselina, koje su nam potrebne za funkcionisanje svih organa i neutralizaciju štetnih supstanci koje prodre u naše telo sa hranom. Od posebnog značaja su bifidobakterije i laktokoke, jer su veoma rano u crevima i tako upravljaju mnogim procesima koji se događaju u njemu.

OMNI-BIOTIC® PANDA je savršen probiotik za majku i bebu od prvog dana, koji će moći da ublaži simptome grčeva. Razvijen u imunološkom odeljenju dečije klinike Wilhelmina u Utrehtu i podvrgnut je sa tri velike studije, dokazana je efektivnost. Kombinacija pomaže u razvoju dečjeg crevnog mikrobioma, tako da se može ostvariti optimalni balans pozitivnih bakterija za dobro zdravlje deteta. Korisne bakterije u Omni-biotic Panda pomažu sazrevanju imunoog sistema deteta. Majka ga može koristiti u poslednjim mesecima trudnoće, a potom i beba od prvog dana rođenja.

OMNI-BIOTIC® PANDA sadrži tri bakterijska soja (Lactococcus laktis W58, Bifidobakterijum lactis W52, Bifidobakterijum bifidum W23) i imaju sledeće delovanje:

 • Potpomažu vitalnost populacije bakterija u dečjim crevima
 • Kompenzuju nedostatak regulirajućih T-ćelija
 • Potpomaže balansirano povezivanje imunog sistema
 • Sprečava pojavu atopijskog dermatitisa ako je korišćen pre i nakon rođenja

Omni-biotic Panda i grčevi

U Austriji je došlo do posmatranja oko 148 žena i njihovih beba, koji su u poslednja dva meseca trudnoće koristili Omni-biotic panda i dece u prva četiri meseca njihovog života. Trajanje plača beba, meteroizam (gasovi) i dijareja su korišćeni kao indikatori za “grčeve” (kao što je pomenuto, korišćeno je “trostruko pravilo”) kako bi bili u stanju da pratimo efekat probiotske kombinacije na grčevima.

Bebe koje su koristile Omni-biotic Panda pokazale su značajno smanjeno vreme plakanja u poređenju sa decom koja nisu koristila. Od dece koja su obuhvaćena istraživanjem, samo 4,9 odsto pokazuje znake prekomernog plača (grčevi) dok je skoro svako treće dete bilo pogođeno (oko 30%). Čak i deca koja imaju porodičnu predispoziciju za grčeve, nisu plakala više od druge dece ili nisu pokazivala druge znakove grčeva tokom posmatranja.

U predhodnom praćenju Omni-biotic Panda za lečenje akutnih gastrointestinalnih grčeva (Institut Allergosan, 2014, n = 66) tegobe kod novorođenčeta su smanjene za 43,9 odsto posle 5-dnevnog korišćenja Omni-Biotic Panda i s 82,5 odsto posle 3 nedelje korišćenja.

Ove studije pokazuju da Omni-Biotic Panda može da pruži dobar početak za novi život vaše bebe i mirnije nedelje  sa mnogo manje neudobnosti u stomaku vašeg malog anđela.

Ne očajavajte kada vaše dete ima grčeve, jer možete nešto da uradite za njega. I baš kada pomislite da ne možete da izdržite još jedno veče, plakanje će prestati, a onda ćete shvatiti da je to zauvek nestalo.

Koliko god da ste iscrpljeni, dajte sebi dobro zasluženo tapšanje po ramenu, jer ste upravo preživeli vaš prvi veliki izazov kao roditelj.

Saznajte više o Omni-Bibiotic Panda:

Grčevi kod beba – kako ih ublažiti?