Bez obzira na to da li se radujete rođenju bebe ili je već mazite u naručju, znamo da ste se već izgubili u svim dostupnim informacijama i teorijama o tome kako da je najbolje odgajate. Kažu da je potrebno celo selo da se odgaji dete, a kada je u pitanju stomak tvoje bebe, to je još istinitije! U njemu ima milijardu “stanovnika” mikroskopskih organizama – crevnih bakterija – koje se nastanjuju još i tokom porođaja i nastavljaju da rastu i da se rasprostranjavaju još kroz dojenje, sa svakim poljupcem, zagrljajem i novim susretom. Možda će zvučati strašno, ali to je zapravo dobra stvar.

Upoznajte crevni mikrobiom vaše bebe! Njegova uloga u zdravlju dece je ogromna i njegove funkcije su mnogo raznovrsnije nego što možemo da pretpostavimo.

S bakterijama u timu – creva kao centar zdravlja  

Trebalo bi da znate da u telu svake osobe postoje brojni mikrobiomi (sveukupnost bakterija) koji igraju važnu ulogu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja. Bakterije postoje u nosu, ustima, koži i crevima, svaki od ovih ekosistema igra vitalnu ulogu i radi sinhronizovano sa svakom ćelijom tela.

Creva su najbogatiji izvor ovih mikroorganizama. Oni su neophodni za održavanje zdravog imunog sistema, pravilnu apsorpciju hranljivih materija, dobro varenje, regulisanje hormona, pa čak utiču i na sreću.

U stvari, mi smo neraskidiva celina sa ovim mikroorganizmima, i bez njih jednostavno nećemo moći da preživimo. Oni su naša “timska snaga”, koja se svaki dan neumorno trudi da bi bili dobro, a to se odnosi na vašu bebu.

• Bakterije u crevima su odgovorne za dobru apsorpciju vitamina i minerala iz hrane koja nas održavaju vitalnim i aktivnim

• Crevni mikrobiom pomaže u proizvodnji raznih aminokiselina i esencijalnih masnih kiselina koje su nam potrebne, ali ne postoje u gotovom obliku u hrani.

• Crevne bakterije su odgovorne za izbacivanje štetnih materija iz creva i sprečavaju da uđu u druge sisteme u telu gde mogu da nanesu štetu

• U crevima se nalazi 80% imunih ćelija u organizmu i njihov dobar rad direktno zavisi od rada crevnih bakterija, jer postoji kontinuirana komunikacija između njih. Kada postoji pravi balans u crevima između različitih vrsta pozitivnih bakterija, onda oni rade u dobrom timu da spreče napade mikroorganizama koji izazivaju bolesti. Oštećena crevna flora može da oslabi imuni sistem i dovede do lakše infekcije, pa čak i da postavi temelje za hronične upale, alergije, autoimune bolesti.

• Studije su pokazale da rad bakterija u crevima može čak da utiče na naše raspoloženje, jer se 95 % serotonina sintetizuje i skladišti u crevima – hemijski element koji čini da se osećamo srećno.

• Postoji dokazana osa komunikacije između creva i mozga i mozak može da utiče na funkcije creva, a crevne bakterije mogu da utiču na raspoloženje, mentalnu aktivnost i psihičko zdravlje.

Nije pogrešno da predstavimo crevni mikrobiom čak i kao organ, jer igra toliko vitalno važnih uloga u celom telu.

Briga za crevni mikrobiom od prvog dana.. čak i pre toga

Poslednjih godina, sve više specijalista iz oblasti medicine okupilo se oko teze o značaju crevnog mikrobioma za celokupno zdravlje osobe i naglašavaju potrebu njegove podrške još od prvog dana.

U prvih nekoliko godina života vašeg deteta, kolonije mikroorganizama se razvijaju u njegovim crevima. Tokom porođaja, ovaj važan prvi sastanak održava se između bebe i korisnih bakterija koje će uticati na njegovo zdravlje za ceo život, a u narednih nekoliko godina doći će u kontakt sa raznim mikroorganizmima dok istražuje svet. To obogaćuje bakterijske vrste u tom ekosistemu dok ne postanu stabilne, što se dešava oko treće godine. U ovom periodu, važno je da vaša beba bude u stanju da napravi zdrav mikrobiom, jer će mu to, kao što smo rekli, pomoći kasnije u životu.

Kao roditelj koji želi najbolji početak i dobar celokupni život za vaše dete, možete preduzeti korake da to uradite pre, tokom i nakon rađanja.

Za vreme trudnoće

Možete da počnete čak i pre nego što zatrudnite preduzimajući neophodne korake kako biste osigurali zdravlje vašeg mikrobioma, zato što on pomaže kod metabolizma, imunog sistema, varenja itd., a kao majka prenosite svoje bakterije direktno svojoj bebi – bilo da su dobre ili loše. Stoga, dečija mikroflora više podseća na onu koju ima majka nego na onu od oca.

Često se šalimo da je trudnoća vreme kada možemo da se opustimo i jedemo za dvoje. Ali ne jedete samo za dvoje, vi jedete za oko 40 triliona pozitivnih bakterija koje su osetljive i izbirljive u vezi sa hranom i direktno utiču na njih. Jedite više namirnica bogatih hranljivim materijama, uzimajte više tečnosti, ne preterujte sa slatkišima i birajte sveže voće i povrće.

Dokazano je da majčina crevna flora utiče na to kako é se razvijati zaštitne snage deteta: postoje studije koje jasno pokazuju da bakterije u majčinim crevima formiraju imuni sistem bebe. Ako u poslednjim mesecima trudnoće majka prima pozitivne bakterije u obliku probiotika kao što je Omni-Biotic Panda, a ova terapija se nastavlja kod beba u prvih šest meseci života, onda takva deca kasnije ne pate tako često od simptoma atopičnih reakcija.

Na porođaju

Način na koji se beba rađa takođe utiče na to koje bakterije će kolonizovati njena creva. Ako se dete rodi carskim rezom, ne dolazi u kontakt sa bakterijama iz majčinog porođajnog kanala. To dovodi do smanjenja biološke raznovrsnosti mikroorganizama u bebinim crevima – i nedostatka korisnih mlečno kiselih bakterija i bifidobakterija.

Dojenje

Dugo vremena naučnici nisu razumeli zašto majčino mleko sadrži šećere koje bebe nisu u stanju da svare. Utvrđeno je da su ovi šećeri hrana za određene bakterije koje pomažu u stvaranju jake bakterijske kolonije. Zato je dobro dojiti svoju bebu kad god je to moguće. Tako će dobiti ne samo ove važne šećere, već i kontakt sa bakterijama na bradavicama majčine dojke i taj kontakt koža na kožu , što će dodatno ojačati i obogatiti njen bakterijski ekosistem. Majčino mleko je bogato bifidobakterijama i može donekle da nadoknadi odsustvo određenih bakterija usled porođaja carskim rezom.

Ako majke dodatno unesu probiotik kao što je Omni-Biotic Panda, one će moći dodatno da pomognu sazrevanju imuniteta dece, smanje šanse za atopične reakcije kao što su osip od svraba, kao i da dobro utiču na grčeve u prvim mesecima bebinog života. Omni-Biotic Panda je specijalno razvijen da pomogne krhkom crevnom ekosistemu tokom trudnoće i rađa se sa vašom bebom. Sadrži tri ljudska bakterijska soja (Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W52 i Bifidobacterium bifidum W23) i mogu se uzeti već tokom trudnoće i od prvog dana bebinog rođenja. I što je najvažnije, bez sumnje ćete preduzeti prve i važne korake ka ukupnom zdravlju vašeg deteta, koje će imati efekat tokom celog njegovog života.

I još nešto za kraj…

Kako tvoja beba odrasta, pokušaj da ne budeš “mizofob”. Dobra higijena je važna, naravno, ali preterano dezinfekcija ograničava susret deteta sa bakterijama važnim za njegovo zdravlje. U zapadnom svetu, broj obolelih od alergija se konstantno povećava, a kao razlog naučnici su postavili hipotezu za higijenu – prekomerna čistoća dovodi do preterane reakcije imunog sistema. Zatim se usmerava, na primer, na supstance koje su zapravo bezbedne, kao što su polen ili grinje. Brojne studije dokazuju da deca koja odrastaju na selu imaju jači imuni sistem. Ređe se razboljevaju od astme i prehlada. Zbog toga će roditelji dobro proći ako od ranog uzrasta podstiču kontakt dece sa okolinom i puste ih da se igraju na otvorenom.

Pogledaj više za Omni-biotic Panda :

Saznajte kako možete da iskoristite Omni-Biotic Panda akciju za lojalne klijente tako što ćete kliknuti na link ispod:

Crevni mikrobiom bebe – Zašto je važan ?