Imunitet je opširna tema, dostojna sopstvene enciklopedije i to ne u jednom tomu

Imunitet, ili preciznije pravilno funkcionisanje imunog sistema, od suštinskog je značaja za naš opstanak. Bez toga, naša tela bi bila bespomoćna za stalne napade bakterija, virusa, parazita i drugih patogena. On je taj koji nas održava zdravim i sposobnim da se suprotstavimo svim pretnjama sa kojima se suočavamo od detinjstva do odrastanja.

Imuni sistem je ogromna mreža različitih ćelija, organa i tkiva koja se nalaze u celom telu, a koje su u stalnoj potrazi za osvajačima. Kada je neprijatelj identifikovan sledi dobro koordiniran i složen napad koji se zove imunološki odgovor.

1Imuni sistem svakog pojedinca je drugačiji, ali generalno se razvija i prilagođava tokom celog života, a u odraslom dobu je najjači. U periodu između 0 i 5 godina života svake osobe je glavni period treninga tokom kojeg imuni sistem uči da reaguje konkretno i nespecifično na razne patogene koji nas inače okružuju. Stoga, što više susreta sa virusima, bakterijama i alergenima sistem odbrane dece ima, to bolje uči da pravilno prepoznaje i reaguje na ove osvajače, gradeći aktivan i adekvatan imunitet.

Imunitet se generalno može podeliti na nespecifičan (urođen) i specifičan (stečen):

Nеspecifičan (urođeni) imunitet je osnovna zaštita, koja je opšta i nespecifična, sprovodi se uz pomoć T-limfocita i makrofaga. Njegov arsenal takođe uključuje spoljašnje barijere tela, kao što su koža i membrane grla i creva. On je naša prva linija odbrane. Ako patogen uspe da ga savlada, specifični imunitet interveniše.

Specifičan (stečen, prilagodljiv) imunitet se razvija tokom celog našeg života. Sprovode ga B-limfociti, koji formiraju antitela. Tokom našeg života, stalno smo izloženi mikrobiološkim pretnjama i naš imuni sistem gradi sopstveno sećanje na antitela na različite patogene na koje nailazimo. Jednom kada se stvorе antitelа, njegova kopija se čuva, a ako se isti antigen ponovo pojavi, specifičan imuni odgovor je brži i adekvatniji.

2Dobro je znati da je period u kojem se imunitet uči i poboljšava zapravo proces na koji možemo da utičemo. A da bismo bili sigurni da smo našem detetu pružili najbolji zdrav početak, dobro je podržati njegov imuni sistem u ovom periodu. Možemo početi tako što ćemo obezbediti redovno i često sunčanje kroz koje dete može da primi zdrave doze vitamina D, koji igra važnu ulogu u imunitetu. Vazdušne banje čistog i svežeg vazduha takođe imaju blagotvoran uticaj – poboljšavaju metabolizam, cirkulaciju krvi, rad nervnog sistema i opšti tonus organizma. Igranje u prirodi i hodanje bosi takođe imaju svoje prednosti za telo poboljšanjem sna i stabilizacijom bioloških ritmova; reguliše nervni sistem, smanjuje zabrinutost i stres, što potpomaže pravilan imunološki odgovor;

Svako novo mesto, svaki novi susret, svaki poljubac i dodir čine lekcije imunog sistema intenzivnijim i informativnijim, obogaćujući njegovo pamćenje, kao i njegov arsenal za reagovanje na različite patogene.

3Da bi imuni sistem bio spreman, on takođe mora da ima odgovarajuće alate, tačnije sve neophodne blagotvorne hranljive materije i mikronutrijente. To znači da je neophodno da se dete hrani zdravo i uravnoteženo. Najbolje je da se doji u prvim mesecima svog života, pošto je majčino mleko savršeno izbalansirano i sa pravim sastavom, prilagođeno potrebama bebinog tela. Takođe, majčino mleko donosi pravu vrstu blagotvornih bakterija koje čine njegov crevni mikrobiom, o čemu ćemo za trenutak govoriti o suštinskoj ulozi za imunitet. U periodu kada beba počinje da jede i izgradnje navika u ishrani mališana, trebalo bi da se potrudimo da ponudimo hranu bogatu vlaknima, vitaminima i mineralima. Tako će njegov imuni sistem imati prave sirovine kako bi osigurao adekvatno funkcionisanje. Znamo da kako deca odrastaju, počinju da pokazuju svoje sklonosti ka različitim namirnicama, a obično su fokusirani na one manje zdrave, što zauzvrat može dovesti do određenih deficita. Za ovu decu, ispravno je tražiti alternativu sa kojom se to ne dozvoljava. Odlično rešenje je bioaktivni organski koncentrat Regulatius, dobijen patentiranom kaskadnom fermentacijom, oponašajući procese fermentacije u organizmu. Aktivni mikro i makronutrijenti voća, povrća, orašastih plodova i lekovitog bilja koji se nalaze u njemu čine sastav Regulatiusa izuzetno bogatim supstancama važnim za organizam, koji podržava odbranu organizma.

4Emocije su još jedan važan faktor koji utiče na imunitet. Nova istraživanja su pokazala da ljudi koji često doživljavaju stres izazvan raznim faktorima izazivaju lučenje hormona stresa, koji posebno određuju manifestaciju raznih upalnih procesa u organizmu. To zauzvrat direktno utiče na imuni sistem na negativan način. Kod dece čije su emocije intenzivnije i zasićenije, ovi procesi dugoročno mogu igrati negativnu ulogu. Zato je preporučljivo obratiti pažnju na emocionalno stanje deteta ranije, pokušati da ga naučite kako da upravlja stresom i neprijatnim emocijama, fokusirajte se na prijatne senzacije i one koji ga čine srećnim. Ovo nije lak zadatak i zahteva mnogo pažnje i vremena, pa je lepo imati pomoćnike. Preporučujemo univerzalnu kombinaciju Dr. Baha za upravljanje emocionalnim nemirima – vašim i vaše bebe ili deteta.

5Poslednjih godina, sve više istraživanja potvrđuje vezu između crevne mikroflore i imunog sistema. Pravilan razvoj dečijeg imuniteta direktno je povezan sa izgradnjom i sazrevanjem crevnog mikrobioma, koji se definitivno formira do tri godine starosti. Postoji komunikacija između određenih bakterijskih sojeva i imunoloških ćelija, koje se nalaze ispod crevnog epitela, što određuje kompetentnost našeg imunog sistema. Ova kompetencija smanjuje rizik od razvoja alergijskih reakcija, odnosno atopijskih, alergija na hranu, alergijskog konjuktivitisa i rinitisa, kao i oboljenja donjeg respiratornog trakta.

Naučno i klinički je dokazano da su tri bakterijska sojа u Omni-Biotic Pandi glavni prvi učitelji imunog sistema novorođenčeta. Smanjuju populaciju patogenih bakterija, posebno Clostridium difficile, koji takođe normalno nastanjuje crevnu sluzokožu. Zato je toliko važno da počnete da ga uzimate što je ranije moguće. A kod dece sa alergijskim istorijama u porodici treba početi od prvog dana rođenja, a za još sigurniji efekat preporučuje se prijem od strane trudnice najkasnije od 32. gestacione nedelje.

Imunitet je u današnje vreme glavna tema i njegov značaj za kvalitet života svakog pojedinca je neosporan. Zato je važno postaviti dobar početak i uslove za njegov pravilan razvoj od prvog dana života našeg deteta. Znamo da su roditelji vođeni željom da mu obezbede najbolje, a razvoj aktivne i adekvatne imunološke zaštite trebalo bi da bude prioritet broj jedan u ostvarenju ovog cilja.

Saznajte više o tome kako možete da obezbedite dobar početak bebinog života kroz probiotsku kombinaciju Omni-Biotic Panda, razvijenu specijalno za majke i bebe od prvog dana rođenja:

This image has an empty alt attribute; its file name is omni-panda-button-SR.png

Saznajte kako možete da iskoristite Omni-Biotic Panda akciju za lojalne klijente tako što ćete kliknuti na link ispod:

This image has an empty alt attribute; its file name is omni-panda-button-SR_2.png
5 važnih stvari za dečji imunitet