Članak od Claudia Waidacher, MSc. & Susanne ROBERT, MSc., Izvor: omni-biotic.com

Creva – centar našeg zdravlja

Verovatno ste čuli da su creva centar zdravlja. Da li ste se ikada zapitali kako je to moguće? Razlog je u njihovoj ogromnoj površini – creva su dugačka oko sedam metara I površine do skoro 400 m² (što je otprilike veličina teniskog terena), a takođe moraju biti spremna da spreče prodor  eventualnih ‚uljeza‘. Ovaj odbrambeni štit je formiran od strane nekoliko mehanizama.  Oko 80% naših imunih ćelija nalazi se u crevnom tkivu I bori se protiv patogenih bakterija ili virusa, a sa druge strane, veliki broj blagotvornih mikroorganizama živi u našim crevima kako bi nam pomogli u odbrani od ‚osvajača‘. Naše bakterije iz creva su zapravo sposobne da izmeste i odbace patogene bakterije i viruse različitim mehanizmima.

Naš crevni mikrobiom ima veoma složenu strukturu. Oko 500 različitih vrsta bakterija kolonizuje različite delove creva osobe i takođe ispoljava izuzetno pozitivne efekte domaćinu. Crevni mikrobiom može doprineti jačanju zdravlja naših creva i ostatku našeg organizma na nekoliko načina. Opšti pozitivan efekat povezan je sa jačanjem crevne barijere. Neke probiotske bakterije su u stanju da stimulišu proizvodnju sluzi u crevima, što čini važnu barijeru protiv narušavanja crevnog mikrobioma i takođe sadrži, između ostalog, i supstance antivirusnog ili antibakterijskog delovanja. Takva supstanca je  imunoglobulin A – antitelo koje se može vezati na štetne organizme i učiniti ih vidljivim našem imunom sistemu (mislite o njemu kao o markeru po kojem možemo razlikovati loše mikroorganizme od dobrih). Pored povećanja proizvodnje sluzi, dobre crevne bakterije takođe mogu da se vežu i zauzmu receptore na našem crevnom zidu. To znači da ova mesta više nisu slobodno dostupna štetnim virusima ili bakterijama, te neće moći da prodru u organizam i izazovu oštećenja.

Crevne bakterije: koje vrste su dobre?

Različiti sojevi bakterija takođe su sposobni za još specifičnije odbrambene mehanizme. Kroz ove mehanizme mogu delovati posebno protiv virusa koji napadaju i uništiti ih ili sprečiti da uđu u ćelije našeg tela.

Trapping mehanizam

Kroz takozvani “trapping mehanizam”, bakterije mogu da zarobe i zadrže viruse na svojoj površini. To se dešava zahvaljujući dugim lancima šećera( takozvani lanci polisaharida) kojima se virus zadržava. Kao rezultat toga, on više nije u stanju da nastavi svoj put ka crevnim ćelijama i uđe u telo.

Komunikacija s imunim sistemom

Pored toga, bakterije imaju još jednu sposobnost: mogu doći u direktan kontakt i razmeniti informacije sa našim imunim sistemom. To se može desiti, na primer, kroz dendritske ćelije u našim crevima. Dendritske ćelije su imunološke ćelije u obliku zvezde koje patroliraju našim telom. Sa svojim “pipcima” mogu da prođu kroz crevni zid i dođu u kontakt sa našim crevnim mikrobiomom . U zavisnosti sa kojim bakterijama komuniciraju, dobijaju različite signale i informacije koje prenose u druge ćelije našeg imunog sistema. Tako se može javiti modulacija imunog sistema i naše imunološke ćelije su upozorene, što povećava zaštitnu reakciju.

Probiotici: specijalni sojevi bakterija za borbu protiv virusnih infekcija

U mnogim studijama pokazalo se da upotreba probiotika ili dobrih crevnih bakterija tokom virusnih infekcija ima mnogo pozitivnih efekata. Neki bakterijski sojevi su se pokazali kao ‘specijalisti’ u ovoj oblasti. Bakterijski soj Lactobacillus rhamnosus SP1, na primer, smanjuje učestalost, trajanje i ozbiljnost dijareje tokom infekcija rotavirusom (Pant et al. 2007). Pored toga, upotreba kroz stomačno-crevni trakt ublažava simptome infekcije gripa A i dovodi do nižeg virusnog opterećenja u plućnom tkivu  (Kawase et al. 2010).Svakako, ne samo da terapija u već postojećim akutnim infekcijama ima pozitivan efekat, već I njihova preventivna upotreba (studija Villena et al. (2012). Ovde upotreba Lactobacillus rhamnosus CRL 1505 smanjuje lezije u plućnom tkivu i reguliše proizvodnju antivirusnih citokina.To znači da dolazi do manjeg oštećenja plućnog tkiva kod virusne infekcije zbog preventivne upotrebe bakterija.

B. animalis ssp. lactis DSM 15954 je takođe ‘profesionalac’ u zaštiti od virusa. Njegova upotreba  rezultira značajnim smanjenjem infekcija respiratornog trakta kod zdrave novorođenčadi (Taipale et al. 2011). Posebno odabrani bakterijski ‘timovi’ takođe mogu dovesti do specifičnih poboljšanja kao što je “dvostruka kombinacija”. Kombinovana upotreba Lactobacillus rhamnosus SP1 i Bifidobacterium animalis ssp. lactis DSM 15954  značajno smanjuje trajanje infekcija gornjeg respiratornog trakta, ozbiljnosti, kao i broj propuštenih školskih dana kod školaraca (Smith et al. 2013). Ovi rezultati pokazuju neverovatne sposobnosti sa naših dobrih stanovnika creva i rade za nas i naše zdravlje.

Možda ste se zapitali da li su bakterije u crevima uopšte sposobne da se bore protiv virusa izvan naših creva, čak i u drugim delovima tela.Odgovor na ovo pitanje je dobro utemeljen. Dokazano je da su creva povezana sa ostatkom našeg tela raznim osama. Osa creva ili osa creva-jetra su dobro poznati primeri koji pokazuju da naš mikrobiom creva ima veliki I pozitivan uticaj na zdravlje. Još jedna osa koja je još uvek malo poznata je takozvana osa creva i pluća.

Osa creva i pluća

Studije kao što su gore pomenute jasno pokazuju pozitivan efekat naših bakterija u crevima na infekcije pluća, čime jasno pokazujemo da postoji razmena između naših creva i pluća. Ova razmena se odvija kroz naše imunološke ćelije. Kao što je pomenuto, bakterije iz creva su u stanju da razmenjuju informacije sa našim imunološkim ćelijama. Ova informacija, koja se prenosi na ćelije imunog sistema, dovodi, između ostalog, do povećanja broja prirodnih ćelija ubica (NK-ćelija) i do povećane aktivnosti makrofaga u plućima. Ove vrste ćelija su posebno odgovorne za brzo uništavanje ‘osvajača’ i tako sprečavaju širenje virusa u plućnom tkivu i njihovo razmnožavanje.

Baci 5 za imunitet: 5 bakterija i vitamin D protiv virusa

Omni-Biotic predstavlja 5 bakterija i vitamin D koji pomažu imunitetu kada je naše telo izloženo višestrukim napadima – to je Omni-Biotic Pro-Vi 5.

Omni-Biotic Pro-Vi 5 sadrži posebno odabrane  bakterije blagotvornog delovanja za koje se pokazalo da poseduju mehanizme za borbu protiv virusa i drugih patogenih organizama, te stoga može biti pomoćnik kada nam je potrebna jaka crevna barijera I snažan imuni sistem da izdržimo napade.

  • Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus LB2 (LMG P-21905)
  • Lactobacillus rhamnosus SP1 (DSM 21690)
  • Lactobacillus reuteri DSM 12246
  • Lactobacillus rhamnosus CRL1505 (DSM 29673)
  • Bifidobacterium animalis ssp. Lactis DSM 15954

Pored toga , proizvod je obogaćen vitaminom D, koji doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema kod dece i odraslih.

Želite li da pročitate više o Omni-Biotic Pro-vi 5 i kako bakterije mogu da se bore protiv virusa? Uradite to OVDE.

Bakterije: Superheroji u našim crevima!